Ga ik voor nieuwbouw of een renovatie?

Ga ik voor nieuwbouw of een renovatie?
Na 3 jaar in een huur appartementje midden in de stad, ben je helemaal klaar om je eerste huis te kopen. De vraag is: is het beklimmen van een ladder om nieuwe dakbedekking te leggen of het uitvoeren van een rioolrenovatie iets voor jou? De kans is namelijk dat je hiermee te maken krijgt als je kiest voor het opknappen van een oud huis. Anderzijds kan het opkappen van een oud huis uiteindelijk goedkoper zijn dan het kopen van nieuwbouw. Hieronder zetten we wat voor- en nadelen op een rijtje van het renoveren van een bestaand huis.
Handig? Doe het zelf!
Kies je ervoor om een bestaand huis te renoveren, dan moet je voor jezelf het volgende nagaan:
Ben ik handig?
Wil ik een tijdje in een verbouwing zitten?
Ben ik bereid in mijn vrije tijd bezig te zijn met de verbouwing?
Geef je antwoord op deze vragen een volmondige ja, dan is het inderdaad interessant om na te denken over een renovatie van je huis. Vergis je niet, maar een renovatie van een oud huis kan behoorlijk wat tijd en werk kosten. Indien je niet zo handig bent, is het uitbesteden van een renovatie onvermijdelijk. Ook dit kan veel tijd en energie kosten aangezien je vakmensen moet aansturen en regelmatig moet overleggen over stappen die genomen moeten worden. Bedenk dit van te voren en denk hier goed over na!
Authentieke uitstraling
Omdat oude huizen een authentieke en eigenzinnige look hebben, is het interessant om te kiezen voor het renoveren van een bestaand huis. Hoe mooi zou het zijn om een huis met stevige, houten balken op te knappen! Of een jaren 30 huis met een kamer-ensuite deur van glas-in-lood en een stijl, hoog dak wat zorgt voor een gevoel van geborgenheid.
Maak een kostenplaatje
Ons advies is om van beide opties een globaal kostenplaatje te maken. Hoeveel kost een nieuwbouw woning in de buurt waar je wilt wonen en wat zijn de prijzen van een bestaand huis? Zet verder op een rijtje hoeveel je verwacht te moeten renoveren aan een bestaand huis. Vergeet niet, dat ook een nieuwbouw huis hier en daar wat onderhoud nodig heeft. Overweeg aan de hand van de kosten en het feit of je tijd vrij wilt maken voor een verbouwing of je kiest voor een oud huis of een nieuwbouw woning.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.