Bescherming van je tuinhuis

Wie investeert in een mooi tuinhuis, wil hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. De levensduur van het tuinhuis is in belangrijke mate afhankelijk van de behandeling die het hout heeft gekregen. Maar welke behandeling is dan het best?

 

Handmatig impregneren met kwast
Er kan om verschillende redenen gekozen worden voor een onbehandeld tuinhuis. Zo zijn onbehandelde tuinhuizen een stuk goedkoper dan behandelde tuinhuizen. Naast dit financiële argument, heb je bij de aanschaf van een onbehandeld tuinhuis ook nog de mogelijkheid om het tuinhuis in ieder gewenste kleur te beitsen.

 

Een onbehandeld tuinhuis impregneer je eenvoudig zelf met een kwast of een roller. Hiervoor kun je het best een pot Impraline Pre-Activ gebruiken. Let er wel op dat je begint met impregneren nog voor je het tuinhuis in elkaar zet. Op die manier krijgen ook de messing en de groef van de afzonderlijke delen een beschermlaag; na het opbouwen kun je hier niet meer bij. Na het hout geïmpregneerd te hebben, dien je het nog een eindafwerking te geven met verf, beits of houtolie.

 

Het met een kwast handmatig impregneren van je tuinhuis, is de meest eenvoudige manier om een tuinhuis te beschermen. Echter, deze methode zorgt er niet voor dat het impregneermiddel diep in het hout trekt en levert dan ook niet de gewenste bescherming op.

 

Impregneren met dompelbad
Deze methode geniet de voorkeur boven het zelf beitsen met een kwast. Hierbij wordt het hout volledig ondergedompeld in een bad van impregneermiddel. Het impregnant krijgt op die manier beter de kans om in het hout te trekken, waardoor het hout een betere bescherming krijgt. Het is aan te raden om een dompel geïmpregneerd tuinhuis binnen anderhalf jaar af te werken met beits, verf of houtolie.

 

Impregneren onder hoge druk
De beste bescherming krijgt een tuinhuis door het hout ervan te impregneren onder hoge druk. In dit proces wordt het hout verzameld in een grote ketel. Deze ketel wordt vacuüm getrokken, waardoor alle lucht uit het hout verdwijnt, zodat alle nerven open komen te staan. Zodra de ketel drukloos is, wordt de ketel gevuld met impregneermiddel. Dit middel wordt vervolgens met een druk van 9,5 bar in het hout geperst, waardoor de druk in de ketel weer afneemt. Als de druk onder een bepaalde waarde terecht komt, wordt deze weer opgevoerd tot 9,5 bar, zodat een tweede dosis impregnant in het hout geperst wordt. Dit proces herhaalt zich, totdat er geen impregnant meer in het hout bij kan en het hout maximaal verduurzaamd is.

 

Bovenstaand proces geeft je tuinhuis een veel langere levensduur en maakt hem bovendien zeer onderhoudsvriendelijk. Dit draagt tevens bij aan een beter milieu. Door de langere levensduur van het hout, is er namelijk aanzienlijk minder boskap nodig, zodat de bossen zoveel mogelijk bespaard blijven.

 

12-hogedrukimpregneren

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.