Blokhut als gastenverblijf of tweede woning

Denken we aan ‘tuinhuisjes’ dan ziet menigeen een veredelde schuur voor zich. Handig als je een volkstuin bezit en opbergruimte nodig hebt. Maar tegenwoordig is niets minder waar; tuinhuizen, of blokhut-chalets, zijn serieuze vervangers van de tweede woning.

 

De blokhut als gastenverblijf

Het begrip ‘tuinhuisje’ is eigenlijk verwarrend. Blokhutten en chalets worden hier immers ook onder verstaan. Bij een blokhut denk je al snel aan een houten bungalow of chalet, en dus fors in omvang. Niet iets wat je direct in de achtertuin plaatst als gastenverblijf. Echter er zijn voldoende blokhutten verkrijgbaar in kleinere afmetingen, en daarbij komt dat in principe iedere blokhut op maat geleverd kan worden. Een gastenverblijf klinkt al snel enigszins ‘duur’, maar met een eenvoudige blokhut kan al een hoop gerealiseerd worden, mits u deze vakkundig plaatst of laat plaatsen. Houdt er rekening mee dat wanneer u een gastenverblijf creëert, er in ieder geval 2 aparte ruimtes komen en ruimte voor sanitair.

 

 

Chalet als tweede woning

Een tweede woning. Wie droomt er bij tijd en wijle niet van? Dergelijke gedachten komen vooral op wanneer je op vakantie bent en op de plaats van bestemming geniet van de prachtige locatie. In landen als Duitsland, België en Frankrijk -waar jaarlijks vele Nederlanders naar vakantie gaan- wordt dan ook na afloop van de vakantie naarstig gezocht naar een goedkope vakantie woning door sommige enthousiaste vakantiegangers. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat die voordelige woning op een makelaarswebsite vies kan tegenvallen; op de website lijkt het huisje er beeldig uit te zien, de locatie is daarnaast ook nog eens perfect, maar eenmaal tijdens de bezichtiging schrik je jezelf wild van het achterstallige onderhoud.

 

Onze speurtocht in de Zuid-Eifel en noordelijker in de omgeving van Heinsberg, leverde ons het inzicht op dat onder circa 65.000 euro een ‘tweede vakantie woning’ niet haalbaar was zonder grootschalige verbouwingen. Wat wij ons toen niet realiseerde, maar nu inmiddels wel, is dat een blokhut chalet een heel goed alternatief is. Wanneer je een stuk(je) grond koopt, wat financieel goed haalbaar is, kun je er voor pakweg 20.000 euro een volwaardig chalet of houten villa laten bouwen, wat voorzien is van sanitaire ruimtes en complete indeling van het chalet/ villa, inclusief luifel en veranda: een regelrecht droomhuis!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.