Coniferen als haagplant gebruiken

Wanneer je in het bezit bent van een tuin wil je daarvoor graag een afscheiding hebben. Je wilt in je tuin graag privé kunnen zitten. Daarvoor zou je dan een houten schutting kunnen plaatsen, maar het is mooier om een groene afscheiding te hebben. Wat kun je daarvoor gebruiken? Je moet dan een haagplant nemen die bij de tuin past. Het moet een winterharde haag zijn die ook tijdens de winter groen blijft. Er zijn veel haagplanten die daarvoor in aanmerking kunnen komen. Je zou kunnen denken aan coniferen, winterharde heesters of taxus. In veel gevallen wordt er gekozen voor coniferen. Ze groeien snel en hebben weinig onderhoud nodig.

Snoeien
Snoeien is een belangrijk om het ontwikkelen van de conifeer goed tot zijn recht te laten komen. Wanneer je een mooie, maar vooral ook dichte haag wilt hebben van coniferen is het beter om hem tweemaal per jaar te snoeien dan eenmaal. Als je echter hem maar eenmaal per jaar wilt snoeien, is de maand augustus daar de juiste tijd voor. Ondanks dat augustus de zomermaand is, moet je de haag nooit snoeien wanneer het heet is. Zou je dat namelijk wel doen dan zal de haag verbranden. Wanneer je tweemaal per jaar de haag gaat snoeien, moet je dat de eerste keer net na de eerste groeiperiode in de maand juni doen. De tweede keer kun je nog de maand augustus gebruiken om hem te snoeien. In veel tuinen die met coniferen zijn afgezet zie je de Leylandii conifeer. Die wordt gebruikt voor zijn snelle groei, zodat je dus snel afgeschermd kunt plaats nemen in je tuin.

De Leylandii conifeer
Deze Cupressocyparis leylandiibehoort tot de snelst groeiende coniferen. Ze kunnen wanneer ze een goede lichtinval hebben tot wel 80 cm per jaar groeien. De groene variëteiten hebben de eerste jaren een open groeiwijze. Daarom zal het wel even duren, ondanks dat ze snel groeien dat je helemaal afgeschermd zult zitten in de tuin. Daar heb je bij de Castlewellan Gold conifeer geen problemen mee. Ze groeien vanaf het begin veel compacter waardoor je dus hiermee ook eerder zichtvrij komt te zitten.

De Gele Leylandii conifeer
Deze conifeer zal vooral worden gebruikt wanneer je in een korte periode een hoge haag wilt hebben. Het is een van de snelst groeiende coniferen. Bij deze conifeer ben je wel verplicht om hem ieder jaar twee keer te snoeien. Wanneer je deze soort conifeer gebruikt, ben je er zeker van dat je binnen een paar jaar helemaal zichtvrij komt te zitten. Bij het snoeien, moet je er op letten dat je hem niet breed laat uitgroeien. Je moet hem smal snoeien. De grond mag niet te droog, maar ook niet te nat zijn. Dan zal deze conifeer het goed doen. Door de goede eigenschappen is het een van de populairste haagplanten die voor een tuin worden gebruikt. Vooral in nieuwbouwwijken, waar alles nog open en bloot is, worden deze coniferen vaak als haagplant gebruikt. Door de snelle groei, heb je binnen de kortste keren een goede beschutting. Ook de kleur van deze conifeer is aantrekkelijk in je tuin. Omdat het schubconiferen zijn, hebben ze net als naaldbomen ook een soort naalden die echter veel zachter zijn. Wanneer je ze goed snoeit en regelmatig wat meststof geeft, zullen coniferen dankbare haagplanten zijn.

Bron:  Tuinenmagazine.nl

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.