Functionaliteit van blokhutten

In Scandinavische en Midden-Europese berggebieden stikt het ervan: blokhutten, kleine huisjes bestaande uit boomstammen of balken die middels inkepingen in elkaar passen. Ook in Amerika werden ze vanaf eind 15e eeuw massaal uit de grond gestampt door Europese kolonisten. Tegenwoordig gaan ze in bijna elk tuincentrum als warme broodjes over de toonbank. Wat maakt deze houten hutjes zo populair?

 

Traditioneel gezien waren blokhutten geliefde buitenverblijven om de massieve wanden die de kou zo veel mogelijk buitenhielden. Niet voldoende volgens de hedendaagse normen voor energiezuinig bouwen, maar toch goed genoeg om warm te blijven in koude gebieden. De functionaliteit van blokhutten is met de jaren flink toegenomen. In dit artikel lees je waar een eigen blokhut in de tuin al niet handig voor is.

Luxe Bungalow

Doeleinden van een blokhut

Blokhutten zijn verkrijgbaar in vele soorten en maten. De functionaliteit van deze blokhutten hangt in sterke mate af van de grootte. Zo zijn kleine tuinhuizen van een meter bij een meter een prima berging voor het tuingereedschap en de grasmaaier, maar minder geschikt om er ’s winters een complete loungeset in te stallen. Daar heb je een grotere blokhut voor nodig.

Een grotere blokhut opent deuren naar meer doeleinden. Deze zijn – mits uitgerust met genoeg ramen en een vloer – namelijk perfect te gebruiken als comfortabele tuinkamer om ook tijdens de koudere dagen van je tuin te genieten.  Ook zijn ze prima in te richten als klusruimte of tuinkantoor om ongestoord in de tuin te werken. Voor iedereen met genoeg ruimte in de tuin zijn de mogelijkheden eindeloos.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.