Tips voor het aanleggen van tegels in je tuin

De sfeer van je tuin wordt grotendeels bepaald door de sierbestrating die er ligt. Kies daarom je tuintegels zelf en op een zorgvuldige manier uit. Nadat je de juist tegels hebt uigezocht, kun je beginnen met het aanleggen. Dit hoeft niet moeilijk te zijn. Maar let dan wel op de tips die wij voor je verzameld hebben. Zo kun je zelf de tuintegels leggen.

Een goed begin…..
Allereerst is het belangrijk om te weten welk deel van de tuin je wilt bestraten en hoe. Dit kun je het beste doen, door een tekening op schaal te maken. Kijk op Pinterest voor inspiratie, of laat je voorlichten bij een tuincentrum. Zo kun je al snel bepalen welk gedeelte van de tuin je wilt laten bestraten. Daarnaast kies je de mooiste sierbestrating uit en kun je tuintegels kopen. Let op! Vergeet niet om opsluitbanden te kopen. Deze houden namelijk de tuintegels op hun plek.  

Het voorbereiden van de grond
Als je de tuintegels hebt uitgezocht, de opsluitbanden hebt aangeschaft, de piketpaaltjes hebt besteld en de overige benodigdheden binnen hebt, kun je beginnen. De plek waar de tuintegels komen te liggen, graaf je iets uit tot ongeveer 15 á 20 centimeter. Breng een laag geel zand aan. Dit zorgt voor een stevige fundering en zo voorkom je verzakking. Gebruik een trilapparaat om het gele zand goed aan te drukken en strijk het vervolgens plat. Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen door een afloop te creëren. En dan door naar het tegelen!

Het tegelen kan beginnen
Nadat je alle voorbereidingen hebt getroffen, kun je beginnen met het betegelen van de tuin. Begin aan de buitenkant van je tuin en werk naar binnen toe. Zo krijg je langs de randen geen grote kale ruimtes. Vergeet de waterpas niet te gebruiken om de tuin zo strak mogelijk te krijgen en zorg voor ruimte tussen de tuintegels. Laat deze ruimte uit ongeveer 3 millimeter bestaan. Tuintegels kunnen namelijk bij verschillende weersomstandigheden uitzetten of juist krimpen. En na het leggen van de tuintegels ga je met voegzand in de weer om de ruimte weg te werken. Je strooit een grote hoeveelheid voegzand over de tegels, veegt het zand over de tegels uit en vervolgens laat je de rest van het zand een week liggen om de tegels op hun plek te laten zakken.

En nu kun je je eigen tuintegels aan leggen. Succes!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.