Tips voor het leggen van graszoden

Er zijn twee manieren om een nieuw gazon aan te leggen. Je kunt graszaad zaaien, maar dit kan lang duren voordat het gras gaat groeien. Bovendien groeit het vaak niet gelijk en krijg je kale plekken in het gazon waardoor je bij moet zaaien.  De tweede keuze is graszoden, die op vrijwel elk moment van het jaar kan worden gelegd en zorgt voor een haast onmiddellijk gazon. Voor veel huiseigenaren is dit de eenvoudigste oplossing.

Tips voor het leggen van graszoden

De graszoden worden geleverd als rollen. Geef het voorbereide oppervlak een beetje water en rol de grasmat uit. Duw de afzonderlijke stroken stevig samen zonder overlappingen of openingen. Het is het beste om aan de buitenranden te beginnen en naar het midden toe te werken, zodat je geen kleinere stukken gras op de rand hebt waar ze de neiging hebben uit te drogen.

Snijd altijd je grasmat met een scherp mes. Zodra je gras is gelegd, moet je het onmiddellijk water geven. Dit is essentieel om de kunstmest te activeren, uitdroging te voorkomen en de effectiviteit van de laatste stap (rollen) te verbeteren.

Tot slot vereist uw nieuwe gazon een goede rol, waardoor eventuele kleine hobbels worden geëffend, stevig in de grasmat, knijpen luchtzakken uit en helpen de wortels aan de grond te hechten. Gazonwalsen zijn er in vele soorten, sommige met spikes voor beluchting of reservoirs voor water, maar een eenvoudige gazonwals van ongeveer 45 kg zal het werk goed doen. Zodra je je nieuwe grasmat een grondige wals hebt gegeven, ben je klaar!

Uw nieuwe gazon water geven

Zorg ervoor dat u uw nieuwe gazon elke dag een week of twee water geeft (afhankelijk van temperatuur en weersomstandigheden). Dorstige graszoden kunnen snel in dood gras veranderen, dus houd het vochtig. Houd mensen en huisdieren minimaal vijftien dagen van het oppervlak.

Naarmate de wortels meer groeien, kunt u de frequentie van bewateren geleidelijk verminderen, maar houd er rekening mee dat u in droge omstandigheden mogelijk vier keer per dag moet water geven.

Zorg voor je groen gazon

Twee of drie weken na het leggen van je grasmat, zal de grond iets steviger zijn, zul je minder vaak bewateren en kun je gaan nadenken over maaien. Deze eerste maai moet gewoon de uiteinden van het gras afhalen: gebruik de instelling van de hoogste maaier en zorg ervoor dat de messen scherp zijn.

Regelmatig maaien helpt het wortelsysteem van uw gazon te versterken, zodat u een krachtige groei en een frisse, groene kleur krijgt. U kunt in de winter om de 5 weken maaien, maar een gezond zomergrasveld moet misschien wel eens in de twee weken worden gemaaid. Bemest uw nieuwe gazon ongeveer een maand na het leggen.

Enthousiast geworden? Op Graszodenland koopt u kwaliteit graszoden vers van de teler.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.